Cieľ:
Predchádzať tvorbe biologicky rozložiteľného a potravinového odpadu
Kód:
ES-10.5
Cieľ - detail


Podobné ciele

Opatrenia
ES-10.5-o1 Zaviesť povinnosť reštaurácií a supermarketov potraviny ďalej využiť, napr. darovať nezávadné potraviny charite. Ak už nie sú potraviny vhodné na konzumáciu, budú ich môcť kompostovať, či energeticky alebo inak zhodnotiť (napr. predajom za zníženú cenu na kŕmne účely, okrem prikrmovania voľne žijúcich zvierat). Podobne ako v iných krajinách EÚ, bude umožnené predávať takéto potraviny v osobitných zariadeniach.
ES-10.5-o2 Bude zakázané zneškodňovanie (skládkovanie) potravinového odpadu pre supermarkety
ES-10.5-o3 Odstrániť označenie potravín „minimálna trvanlivosť do“ a zaviesť jednotne iba „spotrebujte do“. Prehodnotiť aj iné legislatívne obmedzenia a zbytočne prísne normy, ktoré môžu viesť k tvorbe odpadu z ešte použiteľných potravín
ES-10.5-o4 Zabezpečiť informačné kampane a behaviorálne opatrenia zacielené na zmenu ľudského správania pri tvorbe potravinového odpadu s cieľom predchádzania jeho tvorbe
ES-10.5-o5 Podporiť predchádzanie vzniku biologicky rozložiteľných odpadov s dôrazom na biologicky rozložiteľný komunálny odpad
ES-10.5-o6 Vybudovať dostatočnú sieť zberu a zhodnotenia vytriedeného biologicky rozložiteľného kuchynského a reštauračného odpadu, aj pre domácnosti
ES-10.5-o7 Osobitnú pozornosť venovať zberu a spracovaniu zeleného odpadu (napr. zo záhrad, parkov, či lúk). Zároveň sa zvýšia možnosti odbytu bioodpadov tým, že o verejnú podporu budú môcť žiadať len tie bioplynové stanice, ktoré budú odoberať vytriedený biologicky rozložiteľný odpad na výrobu bioplynu, pričom vedľajší produkt bioplynových staníc bude zodpovedať kritériám pre použitie ako sekundárneho zdroja živín v poľnohospodárstve