Cieľ:

Podporovať znižovanie vzniku potravinového odpadu, ktorý vzniká v maloobchode a u spotrebiteľa, a znížiť potravinové straty v celom reťazci výroby a distribúcie potravín

Kód:

PPVO-1.3

quick_reference

Cieľ - detail

Dokument Téma/Podtéma Gestor cieľa Typ cieľa Cieľový rok

Program predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 – 2025

  • odpady a obehové hospodárstvo
    • biologicky rozložiteľný odpad
    • predchádzanie vzniku odpadov

MŽP SR; v spolupráci s MPRV SR

legislatívny

politický

Dokument

Program predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 – 2025

Téma/Podtéma

  • odpady a obehové hospodárstvo
    • biologicky rozložiteľný odpad
    • predchádzanie vzniku odpadov

Gestor cieľa

MŽP SR; v spolupráci s MPRV SR

Typ cieľa

legislatívny

politický

Cieľový rok

ikona

Opatrenia

PPVO-1.3-o1.1 V zákone o odpadoch ustanoviť zákaz skládkovania potravinového odpadu z veľkoobchodu, maloobchodu a distribúcie s účinnosťou od 1.1.2023.

PPVO-1.3-o1.2 Posúdiť možnosť zrušenia výnimiek pre povinnosť zavedenia a zabezpečovania vykonávania triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností.

PPVO-1.3-o1.3 Podieľať sa na vypracovaní metodológie na dôsledné zisťovanie/meranie množstva vznikajúceho potravinového odpadu a spôsobov nakladania s potravinovým odpadom.

PPVO-1.3-o1.4 Aktívne podporovať plnenie opatrení Akčného plánu na predchádzanie plytvaniu potravinami.

PPVO-1.3-o1.5 Informačná podpora predchádzania vzniku potravinového odpadu z hľadiska dopadu na životné prostredie.

PPVO-1.3-o1.6 Podporiť budovanie zón neštandardných potravín (napr. opticky neštandardné ovocie a zelenina) v maloobchodných prevádzkach formou informačných kampaní.